Адвокат: Мерки за укриването на данъци не се взимат, защото е невъзможно


Адвокат: Мерки за укриването на данъци не се взимат, защото е невъзможно
Снимка: БГНЕС

3130

Вярно е, че в много случаи продажбата на недвижими имоти и коли става на данъчна оценка. Особено притеснително е, когато в един нотариален акт е записана ниска цена, а се дават пари на ръка, което е укриване на данъци. Това заяви известният юрист Марин Марковски във връзка със скандала "Апартаментгейт".

Марковски предупреди, че ако нещо се случи с такава сделка, се връщат парите, записани в нотариалния акт, а не реалната сума. Това е риск за купувача, добави адвокатът пред БНТ. И даде съвет – ако се впише истинската цена, не може сделката да бъде отменена що се отнася до стойност.

Юристът каза и, че укриването на данъци представлява акт, за който се носи наказателна отговорност. Но по мнението му, мерки не се вземат, защото е невъзможно. И причината е, че нито купувачът, нито продавачът имат интерес – те не си плащат "допълнителното" пред нотариус, заяви Марковски. Не е работа на нотариуса да следи такива неща – той не е информатор на полицията, добави адвокатът и добави, че нотариусите се въздържали "в рамките на закона".

Ако стане ясно, че дадена сделка е сключена на нереална цена, кой е отговорен? Според Марковски в никакъв случай не е нотариусът. Той каза и, че "не може в тези тежки времена" да съдим хората. "Хубаво ще е да не правиш нещо, което не можеш да признаеш на жена си и да лъжеш фиска", каза още Марковски.

Наказателна отговорност за "Апартаментгейт"?

Въпрос на литература е дали е скандал или не, продължи с остроумията Марковски и предупреди, че не е чел нотариалните актове на замесените, но приема, че това са сделки за имоти, купени на по-ниска цена. Категорично няма нарушение, защото един имот струва толкова, колкото даваш за него и колкото можеш да вземеш за него, смята юристът. Моралът всеки трябва да го преценява за себе си, но юридически няма притеснения, подчерта адвокат Марковски. И предупреди, че при покупка „на строеж” има риск за продавача, защото може фирмата-строител да фалира, преди да завърши проекта (бел. ред. – такъв е случаят с Елисавета Панова, съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов).

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички