Адвокат: Ролята на Тръмп в случая с шефката на Huawei е притеснителна

Адвокат: Ролята на Тръмп в случая с шефката на Huawei е притеснителна
Източник: Getty Images

Адвокатът на изпълнителния директор на Huawei Мън Уанджоу обвини Канада, че е позволила на САЩ да "преследват" екстрадирането ѝ, въпреки "политическия характер" на случая, цитирайки коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Мън, главен финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Рен Женгфей, се яви в съда във Ванкувър, за да се определи дата за официалното начало на изслушването относно нейната екстрадиция. Производството беше отложено до 8 май, съобщава South China Morning Post. Не е определена дата за официалното начало на изслушването за екстрадиция.

Мън е търсена от американското правосъдие заради обвинения за банкова измама и нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран. Тя беше арестувана на летището във Ванкувър на 1 декември, при смяна на полетите по пътя ѝ от Хонконг до Мексико.

Един от нейните адвокати, Ричард Пек, нарече това "рядък случай", като каза, че има притеснения относно ролята на Тръмп. "Има сериозни опасения ... тревоги за политическия характер и мотивацията, коментирани от американския президент. Има въпроси, които отекват в контекста на двойната наказуемост", каза той. Пек също каза пред съдия Хедър Холмс, че отношението към Мън, довело до арестуването ѝ, събужда безпокойство и опасения.

На 11 декември Тръмп заяви пред Reuters, че може да се намеси в случая с Мън, ако това ще помогне на неговата търговска война с Китай. "Ако мисля, че това е добре за страната, ако мисля, че е добре за това, което със сигурност ще бъде най-голямата търговска сделка, сключена някога - което е много важно - което е добро за националната сигурност - със сигурност ще се намеся, ако сметна, че е необходимо", каза президентът на САЩ.

Мън съди канадските власти, че са нарушили правата ѝ, като са я задържали и разпитвали преди да обявят, че е арестувана. "Има въпроси, свързани с отношението към г-жа Мън при пристигането на международното летище във Ванкувър, задържането й и последвалия арест", каза адвокат Пек, добавяйки, че очаква "сложният случай" да продължи в няколко етапа, включително и с процесуални нарушения.

Арестът на Мън по искане на САЩ на 1 декември предизвика бурна реакция от страна на Китай, който в отговор задържа редица канадски граждани. Мън беше освободена под гаранция от 10 млн. канадски долара и живее в дома си в предградията на Ванкувър. Тя носи проследяващо устройство на глезена си и ѝ е позволено да се разхожда из града под наблюдението на частни охранители.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.