Афроамериканката Хариет Тъбман ще "застане" на банкнотата от 20 долара

Афроамериканката Хариет Тъбман ще застане на банкнотата от 20 долара

Известната бивша робиня Хариет Тъбман ще бъде новото лице на банкнотата от 20 долара. Тя ще замени бившия американски президент Андрю Джаксън, съобщава AFP.

Това е и първият случай, в който афроамериканец ще е изобразен на американската валута.

Очаква се американската хазна да обяви промените в следващите дни, както и дългоочакваният нов дизайн на банкнотите от 10 долара, който също се очаква да включва изображения на жени.

Тъбман е бивша робиня, която в последствие става една от най-важните личности в организирането на т. нар. "подземна железница" – мрежа от тайни и сигурни маршрути и домове през 19 в., чрез които афроамерикански роби бягат към свободните щати и Канада.

Промяната на 20-доларовата банкнота идва, след масови призиви за смяна на дизайна на 10-доларовата банкнота, новият вариант, на която трябва да влезе в сила през 2020 г.

Редица правозащитни групи настояваха да има жена на американска банкнота до 2020 г., когато се чества 100-годишнина от получаването на право на глас на жените в САЩ.

Въпреки че банкнотата от 20 долара е една от най-разпространените в света, нейната промяна не се предвиждаше до 2030 г. Според мнозина женски организации този срок би бил прекалено късен.

Решението за поставяне на жена на американска банкнота не е ново.

Първоначално жена трябваше да стане лице на 10-доларовата банкнота. Заради протести срещу премахването на досегашното ѝ лице – първият американски финансов министър Александър Хамилтън, беше взето решението той да остане от лицевата страна на банкнотата, а от другата да има изобразени жени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 43

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.