Агайн: КФН не може да откаже лиценз на чужд застраховател от ЕС


Агайн: КФН не може да откаже лиценз на чужд застраховател от ЕС
Снимка: БГНЕС

3084

Гарантирани са обезщетенията за "Гражданска отговорност" по текста на споразумение, подписано между гаранционните фондове на България и Кипър. Другите клиенти на "Олимпик" обаче – с друг вид полици, ще трябва да изчакат и да си търсят парите от масата на несъстоятелността. Освен това, кипърският фонд покрива несъстоятелността на застраховател, който е регистриран в Кипър. Това обясни вече бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) с ресор застрахователния сектор в България Ралица Агайн пред парламента малко преди той да гласува оставката ѝ.

За да може да започне изплащането, трябва да бъдат направени две неща. Първо – съдът в Никозия трябва да се произнесе по искането на кипърската КФН за обявяване на „Олимпик“ в ликвидация. Неофициално съдебно заседание се чака в средата на септември. След произнасянето на съда, може да започне процедура по изплащане на обезщетения. Второ – трябва да се уточни схема как да става изплащането на обезщетения, когато става въпрос за български граждани. Крайният платец е кипърският фонд, но българският Гаранционен фонд ще е обслужващият и пред него ще се предявяват искания, той ще определя размера на обезщетенията, а след като плати, ще предяви пред Кипърския фонд искане да се възстановят парите – от Кипър.

Агайн наблегна и на положението в Европа, като каза, че в 12 страни-членки в ЕС нямало гаранционни фондове, които да покриват фалити на застрахователи. Вече бившият зам.-председател на КФН обяви, че ако регулаторът откаже в срок от два месеца след подаване на заявление лиценз на чужд застраховател, регистриран в държава-членка на ЕС – по т.нар. "право на установяване" в рамките на ЕС, то може да има санкция срещу регулаторния орган. Според Договора за създаване на ЕС обаче под "право на установяване" се разбира “правото на предприемане на дейност от самонаето лице, както и създаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при условията, предвидени от нейните закони за собствените ѝ граждани и предприятия" (чл. 49 във връзка с чл. 54).

Ралица Агайн каза и, че предвид подадените жалби в България срещу "Олимпик" през последните три години нямало основание да се смята, че има проблем с дейността на компанията. През тази година имало само 7 жалби, през миналата – 26, а през по-миналата – 16. Глобите били в размер на около 30 000 лева, а общо глобите за целия сектор годишно се движат между 950 хил. и 1,2 млн. лева. Освен това, застраховките "Гражданска отговорност" на "Олимпик" били дори с над 10 лева по-скъпи от средното за пазара (207 лева срещу 196 лева) що се отнася в последно време. Агайн се оплака и, че има недостиг на внесени премии в Гаранционния фонд, а предвид съдебното решение да се плащат обезщетения за повече лица при смъртен случай на пътя (бел. ред. - разшири се кръгът на роднините), то във фонда не достигат 800 млн. лева. Сега във фонда имало 135 млн. лева, 55 млн. лева от които са в Обезпечителния фонд. Агайн обаче каза и, че "Олимпик" са внесли 14 млн. лева във фонда "Незастраховени МПС" - за претърпени щети от незастраховано МПС при катастрофа, а 2 млн. лева са отишли в "Обезпечителен фонд", като трябвало да се уточни тези 2 млн. лева на кого да се платят - на "Олимпик" и да идат в масата на несъстоятелността, или на претърпели щета заради прекратена предсрочно застрахователна полица, сключена с кипърската компания.

Какво още се изговори в парламента по темата прочетете ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички