Агент, замесен в скандала "Скрипал", се свързва с отравяне и на Емилиян Гебрев


Агент, замесен в скандала "Скрипал", се свързва с отравяне и на Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

3794

Третият участник в покушението над Сергей Скрипал (редом с Александър Петров и Руслан Боширов), криещ се под името Сергей Вячеславович Федотов, е бил свързан с друго отравяне с Новичок, касаещо пряко България. Става въпрос за българския предприемач Емилиян Гебрев, а случаят е от април 2015 година. Това съобщават изданията The Insider и Bellingcat, пише theins.ru

Агентурното си име Федотов е получил през 2010 година и в следващите 8 години активно е пътувал по Европа и Средна Азия, често появявайки се на места, където са се провеждали важни политически събития. По-рано изданието "Фонтанка" обърна внимание на това, че Федотов заедно с Боширов и Петров първо са били в Прага, през 2014 година, а след това във Великобритания във връзка с отравянето на Скрипал, уточнява Actualno.com.

По информация на The Insider и Bellingcat Федотов е бил и в България точно в тези дни, когато е бил отровен оръжейният търговец Емилиян Гебрев. При това, според експертизата, той е бил отровен с вещество от класа "Новичок".

На 24 април 2014 година Федотов е пристигнал с полет от Москва в Бургас. Той е имал билет за връщане за 30 април, но вечерта на 28-ми се оказал в Истанбул, където срочно закупил билет за Москва. По-рано в този ден Гебрев е хоспитализиран спешно, след като губи съзнание по време на прием, който организирал в София.

Сравнително по същото време зле се почувствал и синът на Гебрев и един от мениджърите на неговата компания "Емко", пише още theins.ru. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Лабораторията на Хелзинския университет, специализирана в химическото оръжие, е могла да установи следи от два органофосфати, които свидетелстват, че е бил направен опит Гебрев да бъде убит с нервно-паралитично вещество от семейството на "Новичок".

Месец по-късно Гебрев излиза от кома и състоянието му се подобрява. По-късно той разказва пред Bellingcat и The Insider, че през май състоянието му отново рязко се влошава и пак постъпва в болница. Поредно съвпадение е, че през май Федотов се връща в България и отново си тръгва не с обратен полет, който вече е бил поръчан, а през Сърбия.

На въпрос с какво той може да представлява интерес за ГРУ, Гебрев отговори, че вижда само два възможни мотива: първо, компанията му е правила доставки на оръжие в Украйна и второ, Русия е имала намерения към оръжейния завод "Дунарит", който е под контрола на неговата компания.

Още подробности прочетете ТУК.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички