Агов: ЕС и САЩ ще определят откъде ще мине "Турски поток"

Агов: ЕС и САЩ ще определят откъде ще мине Турски поток
Източник: Getty Images/Guliver

От Европейския съюз и САЩ зависи откъде ще мине „Турски поток”, обяви журналистът и бивш депутат от ДСБ Асен Агов. По думите му „Северен поток 2” вероятно няма да се реализира заради твърдата позиция на САЩ срещу зависимостта на Европа от руския газ.

„Турски поток” и „Северен поток” ще се решават с геополитически средства, не със средствата на обикновената търговия, обобщи Агов пред bTV.

Според журналиста Мехмед Юмер и Русия, и Турция са амбицирани да се реализира „Турски поток” и има перспектива той да стане. Юмер смята, че е рано за прогнози дали след Турция тръбата ще има през България или през Гърция.

Агов и Юмер коментираха и последната среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския Владимир Путин в Москва.

Според Агов по същество не е постигнато нищо при тези разговори. „Турското искане за създаване на буферна зона на сигурност не получи одобрението на Москва и то беше ясно, че няма да получи това одобрение. Затова не е ясно защо Ердоган отиде в Москва”, уточни журналистът.

Факт е, че Турция и Русия имат големи противоречия, но вижте какво се получава – Турция уверено се откъсва от евроатлантическия кораб, коментира Юмер.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.