Акции на "Газпром" може да скарат Турция и Русия

Акции на Газпром може да скарат Турция и Русия

След убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, мнозина очакваха изостряне на отношенията между Турция и Русия, главно заради стратегически различните интереси на двете държави в Сирия. Такова нещо, поне видимо, към момента няма. На хоризонта обаче идва нов потенциален проблем между Анкара и Русия, пише Actualno.com.

В началото на декември тази година, Турция национализира най-големия частен вносител на газ в Турция Akfel Holding заради подозрения за връзки с Фетхуллах Гюлен. В Akfel Holding обаче акции има и руския енергиен монополист „Газпром“. Акциите на руската компания де факто са национализирани, посочва руският вестник „Комерсант“, макар че официално това все още не е съобщено от Анкара. От „Газпром“ все още не коментират официално случилото се, но според „Комерсант“ главният изпълнителен диркетор на руската компания Алексей Милер е повдигнал въпроса на среща с турския премиер Бинали Йълдъръм, но турският министър-председател не е хвърлил достатъчно яснота по темата.

Най-голямото подразделение на Akfel Holding – Akfel Gas, има договор с „Газпром“ за доставка на 2,25 млрд. кубични метра газ годишно. Освен всичко друго, от 2014 година насам „Газпром“ е с опция за изкупуване на 50% от акциите на Akfel Gaz, но сделката не е официално одобрена заради липсата на позиция на турския енергиен регулатор. По план би трябвало да има предоговаряне на договора между „Газпром“ и Akfel Gaz, като турската страна вече трябваше да е пратила предложение за цена, но това не е сторено и нещата са напълно неясни.

Към момента обект на разследване от Турция са братята Мурат и Фатих Балтачи, които са основатели на Akfel Holding. Все още обаче Анкара не е представила пред акционерите в газовия холдинг никакви доказателства за вина.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.