Ако 5 дни не влизате във Facebook, с организма ви ще се случи ето това

Ако 5 дни не влизате във Facebook, с организма ви ще се случи ето това
Източник: iStock/Guliver

Социалните мрежи могат да бъдат пристрастяващи. Много хора ежедневно прекарват в тях часове наред, което не се отразява особено благотворно на здравето им.

Екип от психолози например са провели изследване с доброволци, прекарващи повече от 3 часа на ден във Facebook. Участниците са били оставени без достъп до любимия си сайт в продължение на пет дни, за да бъдат анализирани промените, пише DigitalTrends.

Оказва се, че въздържанието от социалната мрежа влияе положително на нивата на стрес в организма. При доброволците се забелязало много голямо намаление на количеството кортизол - т.нар "хормон на стреса", отделян от надбъбречните жлези. Установена е пряка връзка между времето, прекарано в социалните мрежи, и изпитвания стрес.

Как безопасно да ползвате публична Wi-Fi мрежа

Едно от нещата, с които България се отличава от други страни, е, че безжичен интернет има почти навсякъде. Публични...

Учените обаче отбелязват, че участниците са изпитвали и притеснение, че изпускат важни моменти от живота на близките си, ако не влизат във Facebook. Така изолацията предизвиква и някои негативни емоции.

Според специалистите най-добрият вариант е да продължим да използваме социалните мрежи, но да си правим редовни почивки от тях.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.