Ако Bayer купи Monsanto


Ако Bayer купи Monsanto
Снимка: Getty Images

5602

Германският гигант Bayer иска да купи един от най-омразните концерни в света - американския Monsanto. Оттам отказаха, защото явно искат още повече пари. Дано Bayer захвърли тази опасна сделка, предупреждава Ролф Венкел.

Германският химически концерн Bayer иска да купи за 62 милиарда долара един от най-омразните концерни в света. Химиците от Леверкузен очевидно си въобразяват, че лошият имидж на Monsanto няма да се прехвърли върху германския концерн.

Глифозат и още нещо

Миналата събота ясно се видя какво мислят еколозите за американската компания. В 250 града в над 40 страни по целия свят, сред които Мексико, Аржентина, Канада, САЩ, Холандия, Хърватия, Швейцария и Китай, се проведоха протестни демонстрации срещу Monsanto. Активистите дадоха глас на своя гняв с лозунги и плакати за забрана на хербицида "Раундъп", за чиято съставка глифозат има подозрения, че предизвиква рак.

Американският концерн придоби печална известност и покрай безцеремонното си отношение към селските стопани, които не се придържат към установените от Monsanto правила на играта по отношение на семената за посев. Концернът манипулира генно повечето култури и докато неговият пиар-отдел го превъзнася като герой в борбата срещу глада, Monsanto засипва с патентни жалби земеделците, дръзнали да запазят част от реколтата си за посев, вместо да купуват неговия посадъчен материал.

Накратко: Monsanto е водещ в бизнеса с посадъчен материал, но няма почти никакви постижения в агрохимията, ако изключим глифозат, чийто патент обаче отдавна е изтекъл. При германския концерн Bayer е обратното: той е силен в агрохимията и слаб там, където е силата на Monsanto - в посадъчния материал и в Америка. Нищо чудно, че пиарите на Bayer сега радостно тръбят, че покупката на Monsanto щяла "да предостави брилянта възможност за поемане на ръководна роля в глобалното земеделие и да превърне Bayer във водещ световен концерн".

Три аргумента срещу сделката

Ако притежавах акции на Bayer, бих ги продал веднага. Защото отсега е ясно, че по най-малко три причини тази сделка ще се окаже пълен провал. На първо място химиците от Леверкузен силно подценяват опасностите, които произтичат от мизерния имидж на Monsanto. Освен това германският концерн може да се задъха сериозно под финансовото бреме на тази сделка. Преди Monsanto да отхвърли офертата (с цел да вдигне цената още повече), Bayer беше обявил, че може да сложи на масата една четвърт от първоначално предвидената сума. От което следва, че концернът трябва значително да увеличи уставния си капитал, за да си осигури нови свежи пари. Останалата част от гигантската сума трябва да бъде набавена от банките. А това означава, че за придобиването на Monsanto Bayer ще трябва да вземе огромни кредити. Това от своя страна вероятно ще принуди рейтинговите агенции да понижат бонитета на германския концерн, което пък ще оскъпи разходите за външното финансиране. С две думи: сделката е прескъпа.

Третата причина за възможния провал на този "брак" е серията от предишни прецеденти. Защото много подобни сделки си остават неосъществени заради политиката, заради принципно различния манталитет на действащите актьори, заради липсата на синергии и не на последно място - заради прекомерните разходи за преструктуриране. В този смисъл е достатъчно да припомним на акционерите какво се случи с Daimler и Chrysler. Впрочем, много от акционерите на Bayer очевидно не са във възторг от тази сделка. Курсът на акциите на Bayer върви през последните дни само в една посока - надолу.

Източник: "Дойче Веле България"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички