Ако купувате имот с цел отдаване под наем в София, чакайте 5 - 6% годишна доходност


Ако купувате имот с цел отдаване под наем в София, чакайте 5 - 6% годишна доходност
Снимка: iStock/Guliver

11425

Няма балон на пазара на недвижими имоти, а цените скоро ще достигнат точката на равновесие – търсенето ще бъде изравнено с предлагането. Такива изводи направиха от Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) на пресконференция в столицата.

Експертите очакват тази година ръстът на цените да се забави – ако през последните години той е бил между 8 и 10 %, сега ще се движи между 4 и 8 на сто. В София, както и в Пловдив, Стара Загора и Русе, се наблюдава лек спад на продажбите, но трябва да се има предвид, че в момента много имоти се продават „на зелено“ и те още не са част от статистиката на Агенцията по вписванията.

През 2016 г. в България са сключени 250 000 имотни сделки, като 9% от тях са били в София. Ако се направи сравнение със ситуацията от преди 10 г., настоящите данни говорят за сериозен спад.

„Не може да се говори за имотен балон. Това е естествен цикъл, през който преминава пазарът“, заяви Ирена Перфанова, председател на УС на НСНИ.

По думите ѝ в центъра на София имотите вървят около 900 – 1500 евро за кв.м, но има и такива по 2000 евро за кв. м. В южните райони средната стойност е 1000 евро за кв.м, а в комплексите – 700 – 900 евро. Колко време ще престои един имот на пазара зависи от това дали още в началото му е поставена адекватна цена. Периодът обикновено е между една седмица и един месец. Има обаче и продажби, които се осъществяват за 24 часа.

Доходност от наеми

Все по-често българинът купува имот с намерението да го отдава под наем. Доходността от този тип инвестиция е средно 5 – 6% на година, стана ясно от данните на сдружението. Конкретни примери бяха дадени с различни райони в София. Ако купите 2-стаен апартамент в „Младост“ за средна цена 70 000 евро и го дадете под наем за стандартните за квартала 330 – 340 евро на месец, то ще имате годишна доходност от 5,6% и ще си върнете парите за 17 години. В „Люлин“, където наемите са по-ниски, доходността е около 5,4%, а възвърщаемостта – 18 г. В престижния „Лозенец“ апартаментите се продават средно по 95 – 100 000 евро, а наемите вървят по 400 – 450 евро. Доходността на имот там е към 5,25%, а възвръщаемостта – 19 години. Тези стойности обаче са приблизителни и зависят от това за какво строителство става въпрос, каква е локацията и т.н. При луксозните имоти доходността е малко по-висока, а при офисите тя може да достигне дори 8 на сто.

Съвети за лихвите

В момента лихвите по депозитите и кредитите са рекордно ниски и това, разбира се, влияе на пазара на имоти. От една страна, много хора предпочитат да инвестират парите си в имот, вместо да ги държат в банката при лихва 0,29% например. От друга страна, ипотечните кредити са по-достъпни, заяви Александър Бочев, член на УС на НСНИ.

Той посъветва потребителите да внимават най-вече за две неща, когато теглят жилищен кредит – какъв е годишният процент разходи (ГПР) и дали лихвата е фиксирана или е обвързана с показатели като 6-месечния СОФИБОР например, което е честа практика.

Как да разпознете фалшива обява

Напоследък все по-често купувачите биват подвеждани от фалшиви обяви в интернет, особено в сегмента на наемите. Трудно е да се разпознае такава обява, но все пак има няколко индикатора, заявиха експертите. Когато малка брокерска фирма е публикувала голям брой оферти, има шанс част от тях да са нереални. Също така ако еднакви снимки се повтарят в различни обяви; ако е написано, че имотът е на висок етаж, а от снимката се вижда тревата долу и ако има надпис „Само за частни лица“, трябва да се усъмните в офертата.

Варна и Северното Черноморие

Във Варна през първото тримесечие на годината са сключени 2081 имотни сделки, което е минимален спад от 1% спрямо същия период на 2016 г. В същото време започнатото ново строителство (единици апартаменти) бележи ръст с 28 на сто. Морската ни столица обаче отчита доста слабо строителство на офис сгради. Според Добромир Ганев от НСНИ една от причините за това е, че малко чужди бизнеси се насочват към Варна, за разлика от Пловдив, заради липсата на магистрала.

При сделките в Балчик и Каварна, както и на по-голямата част от Северното Черноморие се отчита намаление. Фактор, изиграл роля за това, е кризата в Русия – по-малко руснаци имат възможност в момента да купуват имоти у нас.

Бургас и Южното Черноморие

Имотният пазар в Бургас е активен и стабилен, заяви Михаил Бобев, председател на УС на РС-Бургас на НСНИ. Интерес има към новото строителство, но и към панелките, които са санирани. За година е регистриран 29% спад на сделките, но според Бобев той се дължи на по-зрялото и внимателно поведение на купувачите.

Сделките намаляват на годишна база и по цялото Южно Черноморие, но с по-малко – 4 на сто. Единствено Поморие може да се похвали с 3-процентов ръст. Основно български граждани купуват ваканционни имоти. Все пак раздвижване има и сред руснаците, но те се ориентират към по-евтини владения – под 30 000 евро, допълни Бобев.

Средните цени в Созопол са най-солени – 845 евро на кв.м. В Слънчев бряг те се движат около 520 евро на кв.м, в Несебър – окло 645 евро. На юг от Созопол пък почти няма пазар.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички