Ако на Хелоуин видите паяк... и други любопитни факти за празника

Ако на Хелоуин видите паяк... и други любопитни факти за празника

Всяка година около Хелоуин в България се заформя дискусия "за" и "против" празника. Независимо на какво мнение сте самите вие, може би ще ви е любопитно да научите някои факти за един от най-обичаните от децата дни в годината. 

1. Знаете ли защо оранжевото и черното са типичните цветове на Хелоуин? Оранжевото е символ на реколтата, а черното на смъртта на лятото.

2. Родното място на Хелоуин е Ирландия. Празникът, който е келтски, е пренесен в САЩ от ирландските заселници, малко след откриването на континента. Келтите наричали празника Самхайн и го чествали по време на жътва.

3. Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак (Jack-o'-Lantern), и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола обаче не можел да отиде и в ада. Затова обикалял с въглен в издълбана ряпа по света в очакване на Страшния съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

4. На Хелоуин се смята, че вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, тъй като тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили.

5. Легендата гласи, че ако на Хелоуин видиш паяк, то това всъщност е духът на любимия или любимата, който те пази.

6. В САЩ всяка година се купуват 2 400 000 килограма лакомства за празника.

7. Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа.

8. Козунакът е бил традиционна храна и на Хелоуин. Едно време той се е изпозлвал и в различни игри за предсказване на бъдещето.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.