Ако платим за "Белене" до 15 декември, "Атомстройекспорт"ще ни опрости лихвите


Ако платим за "Белене" до 15 декември, "Атомстройекспорт"ще ни опрости лихвите
Снимка: БГНЕС

2423

Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) са се споразумели за плащанията за АЕЦ "Белене", става ясно от съобщение на енергийното министерство. 

Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601,617,133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9 милиона евро. До заплащане на пълната сума, НЕК ЕАД дължи и по 130 хил. евро лихва на ден. Двете страни постигнаха съгласие НЕК ЕАД да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25-ти декември тази година.

При пълно погасяване на задължението на или преди 15-ти декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро). В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на Решението. При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в Решението ще бъдат коригирани. След получаване на одобрение от МТК арбитражният състав ще постанови Допълнение към решението, което ще бъде съобщено на страните.

След пълното изплащане от НЕК към АСЕ НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) и спряно ОДЦП. Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5-ти декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП.

"НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение. В замяна на това „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението – 167 хил. евро на ден. „Атомстройекспорт” се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември. НЕК имаше 7 искания за корекции към арбитража за размера на лихвите, 4 от тези корекции бяха одобрени. НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 млн. евро от корекциите. Общият размер на намалението, което ще постигнем е близо 50 млн. лева", обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички