Ако продуктите на големи марки у нас са второ качество, ще искаме от ЕС единен стандарт

Ако продуктите на големи марки у нас са второ качество, ще искаме от ЕС единен стандарт
Източник: Getty Images/Guliver

Производителите да влагат на единен принцип съставките в хранителните си продукти. За това ще настоява България, ако сравнителният анализ за качеството на храните от големи марки покаже, че има разминавания между предлаганото у нас и в Западна Европа. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов пред Нова телевизия.

Министърът уточни, че такова искане България може да отправи към еврокомисаря по защита на потребителите. Той добави, че ще търсим единна позиция с други държави в Източна Европа, които се оплакаха от „второ качество“ на продуктите на големи производители, предимно храни. Такъв пример е Словакия, която направи голямо сравнително изследване на продукти от едни и същи марки, продавани на тяхна територия и в Западна Европа.

Порожанов даде примери за по-ниско качество, базирани на държавното изследване в Словакия – процентът на какаото в шоколада е по-нисък, за сметка на фруктозата. В Словакия е установена разлика между написаното в етикета и състава на самия продукт при един от изследваните образци. Той каза и, че производители на месо влагали съставки при преработката на колбаси.

Министърът уточни, че у нас се прави сравнителен анализ на 31 продукта. През миналата седмица съответните продукти са взети от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни. Две лаборатории правят изследванията – лаборатория към БАБХ и към Министерството на здравеопазването. Земеделският министър обясни и, че продуктите и марките са определени предимно на критерий „популярност”.

По думите на Порожанов нашето изследване протича в три етапа. Първият е анализ на написаното на етикета и фактическото съдържание на веществата в продукта. От този етап се очакват най-бързо резултати. Най-важният етап е химико-физичен анализ, който е последен.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.