Ако референдумът в Македония се провали, ще спечели Русия

Ако референдумът в Македония се провали, ще спечели Русия
Източник: iStock/Guliver

Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора за името, тяхното приемане в ЕС и НАТО ще бъде блокирано за дълъг период. Това е, което иска Москва и поради това очевидно се намесва в Македония, коментира в. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Русия няма да бъде особено разстроена от предупреждението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис да не се намесва в Македония. Защото за Москва залогът в тази страна е много голям: ако на референдума в края на този месец тамошните граждани отхвърлят постигнатото споразумение с Гърция за името, по-нататъшно сближаване на Македония с НАТО и ЕС ще бъде блокирано за дълъг период“, пише FAZ в анализа за положението в Македония преди референдума на 30 септември.

Вестникът смята, че след провала на усилията на Москва да попречи на Черна гора, евентуално отхвърляне на договора за името на предстоящия референдум в Македония ще означава успех за руските планове - да се предотврати по-нататъшно разширяване на НАТО на Балканите.

„А Москва ще продължи в същия дух - както преди смяната на властта в Скопие миналата година, когато подкрепяше тогавашната авторитарно-националистическата власт в Македония, която подклаждаше антизападни настроения и доведе страната до изолация. Ето защо е важно действията на Москва в Македония да бъдат наричани с истинските им имена. Но по-важното е това, което водещи политици от ЕС, включително и канцлерът Меркел, са направили през последните седмици при посещенията си в Македония: опитаха се да отворят очите на македонските граждани за голямата полза, която ще имат от решаването на спора за името“, заключава FAZ.

Превод: БГНЕС

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.