Ако с Гинка не се получи, ЧЕЗ може да продаде българския си бизнес на индийци

Ако с Гинка не се получи, ЧЕЗ може да продаде българския си бизнес на индийци

Загубата на лиценза на Future Energy за търговия на българския енегиен пазар е повлияла решаващо за избора на "Инерком България" като купувач на българските активи на ЧЕЗ. Това пише в своя обширна статия чешката медия "Лидове новини", която е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш.

Чешкият вестник посочва, че всъщност българо-индийският консорциум, който е наддавал за българския бизнес на ЧЕЗ, е предложил повече пари от фирмата на Гинка Върбакова. В консорциума влизат Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и фирмата му "Аксис 7", а от индийска – India Power. В началото на декември миналата година обаче Future Energy загуби лиценза си на енергиен търговец, защото не успя да изпълни договорни задължения. Още преди това обаче имаше слухове, че Future Energy е в битката за българските активи на ЧЕЗ.

Според "Лидове новини" българо-индийският консорциум е подал оферта за активите на ЧЕЗ в България на стойност 355 млн. евро, но изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро по изчисления на ЧЕЗ. "Инерком България" е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.

Интересен факт е, че главният преговарящ от страна на ЧЕЗ Томаш Плескач посочи, че ако нещата с "Инерком България" не се получат, тогава вариант номер две е India Power, независимо от липсата на Future Energy.

Припомняме, че в момента Временна анкетна комисия проучва фактите и обстоятелствата около сделката. На челно място остава въпросът с Никола Молчан - чешки гражданин, който е разследван за три убийства, включително едно в България и който има връзка към приближена до Върбакова бизнес дама - Мая Христова, която чрез своя фирма попадна в полезрението на ГДБОП за пране на пари, а от Христова има връзка към премиера Бойко Борисов. По този въпрос прокуратурата засега проучва и няма никакъв конкретен коментар.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.