Активисти алармираха за бетонирането на дървета по бул. "Граф Игнатиев"


Активисти алармираха за бетонирането на дървета по бул. "Граф Игнатиев"
Снимка:

2866

Гражданската организация "Спаси София" разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата система на типичните за улица "Граф Игнатиев" дървета. Активистите сигнализират, че при бетонирането зелената система не е била защитена и не е осигурено достатъчно място за нормалното живеене на дърветата.

Те се позовават и на мнението на експерти-лесовъди, които заявяват, че „когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото) се нарушава газовият обмен и достъпът на вода до кореновата система. Следва влошаване на физиологичното състояние и занижаване на декоративните му качества“.

От "Спаси София" информират, че след получаването на сигнала незабавно са сезирали Столичния инспекторат, който е направил проверка на място. „Но какво от това, ако безвъзвратно загубим тези десетилетни дървета по Графа?“ – питат от организацията. Активистите разпространиха и снимки от 1960 и 1984г., доказващи, че типичните за улицата дървета са част от градския пейзаж от повече десетилетия. Те поставят въпрос към кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, дали смята, че старите дървета, преживяли какво ли не, ще успеят да преживеят нейния мандат?

„Какво освен отблъскващо нехайство и некомпетентност на столичната администрация показва този случай? Докога ще чуваме как изпълнителят щял да бъде наказан, сякаш това води до някаква промяна?“, пита Борис Бонев. От "Спаси София" призовават кмета да има повече уважение към историята, визията и естетиката на столицата, защото тази управа е доказала, че не успява да ги съхранява и развива. „Обидно е да наблюдаваме, как общината допуска грешка след грешка и съсипва емблематични градски пространства на София“, заяви Гергин Борисов от организацията.

"Спаси София" се обръща към зам.-кмета по екология Йоана Христова с настояване за незабавно проверка, санкция към фирмата изпълнител и спешни мерки за съхранение на дърветата. „Защо се стигна дотук и къде са били служителите на надзора и дирекция Зелени системи?, питат активистите. От Спаси София припомнят, че това не е единственият сигнал за унищожаване на дървета в рамките на този ремонт и смятат, че обществото заслужава ясен отговор на въпроса какви мерки предприема Столичната община да ги опази. “Това е знаков ремонт за над 20 млн. лв. и е недопустимо за пореден път да ставаме свидетели на безотговорност, нанасяща непоправими щети върху градската среда, визия и екология”, отбелязва Борис Бонев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички