Албания няма да внася коли, по-стари от 10 г.

Албания няма да внася коли, по-стари от 10 г.
Източник: Getty Images / Guliver

От 1 януари догодина Албания забранява вноса на автомобили, които са по-стари от 10 години.

Решението вече е подписано от министъра на инфраструктурата и енергетиката Дамиан Джикнури и на туризма и защитата на околната среда Бленди Кльоси, а през следващите дни трябва да мине през министерски съвет, предаде БГНЕС.

Кльоси заяви в тази връзка, че вносът на по-старите от 10 г. коли ще бъде напълно забранен, а стандартите за двигателите на допуснатите до внос автомобили трябва да отговарят на ЕВРО 5. При камионите и автобусите е позволен вносът на „по-възрастни“ машини – до 15 години.

Доколкото има интерес за внос на превозни средства, към които интересът е колекционерски, ще има разрешение за внос на коли, произведени само преди 1970 г.

„Може да продължи използването на вече регистрираните коли, те също така ще могат да се продават. Тези, които са внесени, но още не е платено митото за тях, трябва да се регистрират най-късно зо 31 декември тази година. Средната възраст на превозните средства в страната е 20 г. и правителството иска с това решение да допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха“, каза Кльоси.

Според медиите в Страната на орлите има около 600 000 коли, 80% от които са произведени преди 2007 г. Средно годишно в Албания се внасят между 30 и 40 000 превозни средства.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.