Американската икономика с 3,5% растеж през третото тримесечие


Американската икономика с 3,5% растеж през третото тримесечие
Снимка: iStock/Guliver

2329

Растежът на американската икономика се забави очаквано през третото тримесечие, но икономическата експанзията остава като цяло доста добра. Това показва неревизираната оценка на Департамента за търговия, предаде националното радио.

През периода юли - септември брутния вътрешен продукт на САЩ нарасна с 3,5% на годишна база, потвърждавайки експресната оценка и осредните очаквания на финансовите пазари, след експлозивен растеж от 4,2% през второто тримесечие (най-силна експанзия от третото тримесечие на 2014-а година) и по-анемична експанзия от 2,2% в началото на годината.

Въпреки това очаквано забавяне на растежа, икономическата експанзия е достатъчно добра, за да може БВП на САЩ да нарасне с и над целевото ниво от 3%, заложено от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Основен двигател на растежа през третото тримесечие продължава да бъде частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През трите месеца до края на септември обаче растежът на потребителските разходи беше ревизиран в низходяща посока до 3,6% спрямо предварителна оценка за повишение с цели 4,0% и след растеж с 3,8% през второто тримесечие.

Низходяща ревизия претърпяха и данните за държавните и разходите на щатско ниво, като те се увеличиха през третото тримесечие с 2% вместо с първоначално оценените 3,2 на сто.

В същото време обаче имаше възходяща ревизия на данните за бизнес инвестициите, като те нараснаха с 2,5% вместо с едва 0,8%, според експресната оценка и след ръст с 8,7% през второто тримесечие и с 11,5% в началото на годината.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички