Американският борсов регулатор разследва Мъск и Tesla

Американският борсов регулатор разследва Мъск и Tesla
Източник: Getty Images

Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) е започнала разследване срещу изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск заради изявленията му, че ще свали компанията от борсата и че финансирането за това е осигурено.

Призовки от институцията са изпратени до всеки един от деветимата директори на Tesla, пише Financial Times.

Комисията, която проучва случая още от миналата седмица, започва формално разследване, когато има основание да смята, че има нарушение на закона и интересите на инвеститорите са засегнати. Американските закони гласят, че компаниите и нейните високопоставени служители не могат да дават подвеждаща информация на акционерите за значими събития.

Миналата седмица SEC е попитала компанията дали съобщението на Мъск се основава на реални факти и защо е било направено чрез онлайн платформата, а не чрез официално подаване на документи.

Мъск съобщи, че е провел разговори със суверенния фонд на Саудитска Арабия и негови представители са обещали финансиране. Самият той заедно с други служители на компанията притежава около 25% от Tesla. Малките инвеститори държат около 17%, а останалите близо 58% са в ръцете на големи институционални инвеститори.

Призовката от SEC е сигнал, че разследването на агенцията е достигнало официалните етапи

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.