Анализатор: Ако България съумее успешно да преговаря с Макрон, тежестта ѝ в ЕС ще се увеличи


Анализатор: Ако България съумее успешно да преговаря с Макрон, тежестта ѝ в ЕС ще се увеличи
Снимка: Facebook

4905

Ако България съумее успешно да преговаря с президента Макрон вероятно тежестта ни в европейското семейство значително ще нарасне. Това каза Стефан Манов, анализатор, наблюдаващ от дълги години френският обществен живот относно обиколката на държавния глава на Франция Еманюел Макрон в държавите от Централна и Източна Европа.

Във връзка с това защо в обиколката не са включени Полша и Унгария и какво послание изпраща френският президент с това решение, Манов коментира: „Полша и Унгария в последните години все повече се откъсват от основните ценности на ЕС. Тук нямам предвид икономическата сфера, а фундаментът на ЕС – демократичните ценности и свободи на гражданското общество“.

„Очевидно е, че президентът Макрон не смята, самият той го е заявявал, че политиката на Орбан и на полското правителство съответстват на тези фундаментални ценности на ЕС. Този знак е повече от ясен. Независимо, че Полша е най-голямата източноевропейска държава, Унгария също е една от значителните спрямо съседната Чехия например, подходът на Макрон е - „мога да разговарям със всички, които споделят фундаменталните ценности на ЕС““, допълни той пред "Фокус".

„Ако гледаме какъв е шансът за България и какво това може да донесе на страната ни, определено тежестта на България и Румъния значително нарастват в ЕС. Ако се върнем на директивата за командированите работници, то тя е от сферата на европейски регламенти, които могат да бъдат ревизирани не с консенсус от всички 27, а с мнозинство. Знакът е много интересен“, каза още Стефан Манов.

По думите му, ако България и Румъния съумеят успешно да преговарят днес и утре с президента Макрон, вероятно тежестта им в европейското семейство значително ще нарасне. „Това е труден момент, но може да бъде и шанс за стъпване на по-високо ниво. Не е тайна, че България до голяма степен е извън полезрението на европейските лидери. Малко се говори и пише, а и малко тежи България на масата на европейското семейство“, добави Манов.

„Тук виждам възможността ни на тази визита да подкрепим президента Макрон в реформите на ЕС. Нека припомня, че те не се заключават само в директивата за командированите работници. Значително по-същественото е приемането на европейски бюджет, контролиран от ЕП, министър на финансите на европейско ниво, така да се каже. Тоест това са значителни структурни промени, които знаем, че до известна степен се спират от Германия. Макрон търси нови съюзници, които да бъдат част от новия европейски двигател, който ще изведе напред Европа и ще позволи да върне европейската мечта в европейските общества“, уточни Стефан Манов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички