Ананиев готов да подкрепи промяна в избора на управител на НЗОК


Ананиев готов да подкрепи промяна в избора на управител на НЗОК
Снимка: БГНЕС

3403

Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически сили, които са представени в парламента. Това означава, че след това всички ще носим отговорността на решенията. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  по повод възможността за промяна в правилата за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС.

„Това е въпрос на политическо решение, което до голяма степен може да въздейства върху организацията, управлението и функционирането на НЗОК. Аз съм бил свидетел, участвайки в двата случая, и когато имаше тази тристепенна система, и когато я променихме със сега действащата система“, подчерта здравният министър по време на заседание на парламентарната здравна комисия. И допълни, че и двете системи показват известни недостатъци.

Според министър Ананиев ще се явят и други фактори, които ще повлияят на решението, след като бъде представен новият здравен модел. „Тогава въпросът може би ще има по-друга тежест, отколкото сега“, аргументира се той.

От своя страна зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер коментира, че откакто изборът на управител на НЗОК се прави от Народното събрание, те управляват все по-кратко време. „Опитът показва, че откакто Народното събрание избира тези управители, те си отиват все по-бързо. Нещо повече – колкото по-консенсусно ги избираме напоследък, толкова по-бързо си отиват те. Това прави системата изключително непредвидима”, добави Джафер.

Министърът на здравеопазването коментира и казуса с момиченцето Анелия Витанова, чийто случай стана популярен с това, че родителите ѝ чакат да бъде взето решение за доплащане на нейното лечение в Австрия. Родителите твърдят, че време няма, а общественият съвет трябва да вземе това решение.

„Това наистина е един сериозен случай. Аз получих вчера документи от бащата, същите са получени и в агенцията. Разпоредил съм да се работи много бързо и ускорено, но така или иначе това решение трябва да се вземе на следващото заседание на обществения съвет“, бе отговорът на министъра.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички