Ананиев готов да подкрепи промяна в избора на управител на НЗОК

Ананиев готов да подкрепи промяна в избора на управител на НЗОК
Източник: БГНЕС

Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически сили, които са представени в парламента. Това означава, че след това всички ще носим отговорността на решенията. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  по повод възможността за промяна в правилата за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БГНЕС.

„Това е въпрос на политическо решение, което до голяма степен може да въздейства върху организацията, управлението и функционирането на НЗОК. Аз съм бил свидетел, участвайки в двата случая, и когато имаше тази тристепенна система, и когато я променихме със сега действащата система“, подчерта здравният министър по време на заседание на парламентарната здравна комисия. И допълни, че и двете системи показват известни недостатъци.

Според министър Ананиев ще се явят и други фактори, които ще повлияят на решението, след като бъде представен новият здравен модел. „Тогава въпросът може би ще има по-друга тежест, отколкото сега“, аргументира се той.

От своя страна зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер коментира, че откакто изборът на управител на НЗОК се прави от Народното събрание, те управляват все по-кратко време. „Опитът показва, че откакто Народното събрание избира тези управители, те си отиват все по-бързо. Нещо повече – колкото по-консенсусно ги избираме напоследък, толкова по-бързо си отиват те. Това прави системата изключително непредвидима”, добави Джафер.

Министърът на здравеопазването коментира и казуса с момиченцето Анелия Витанова, чийто случай стана популярен с това, че родителите ѝ чакат да бъде взето решение за доплащане на нейното лечение в Австрия. Родителите твърдят, че време няма, а общественият съвет трябва да вземе това решение.

„Това наистина е един сериозен случай. Аз получих вчера документи от бащата, същите са получени и в агенцията. Разпоредил съм да се работи много бързо и ускорено, но така или иначе това решение трябва да се вземе на следващото заседание на обществения съвет“, бе отговорът на министъра.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.