Ананиев се зарече да "излекува" здравеопазването


Ананиев се зарече да "излекува" здравеопазването
Снимка: БГНЕС

3558

Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение. Днес пред вас аз поемам ангажимента, че в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Този модел трябва да промени и да измести съществуващия в момента. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

Според него дебатът за общинските болници е важен и необходим, но закъснял.

„Важен е, защото общинските болници имат своето място в болничното лечение на българските граждани. Общинските болници, за да водим дебат днес за тях, показват, че имат проблеми – структурни, управленски, кадрови, финансови. В много от случаите тези проблеми са комплексни”, каза здравният министър.

Той увери, че е поел ангажимент да направи пълен анализ на бюджета на министерството и всички възможни и целесъобразни икономии да бъдат насочени към увеличаване на размера на финансиране на общинските болници.

"Моделът, който съществува от 1999 г., повярвайте ми честно, той се е изчерпал напълно. С никакви странични мерки, с никакви палиативни мерки той не може да бъде възстановен. Затова днес поех това обещание пред вас", заяви Ананиев. 

Към края на миналата година неразплатените разходи на общинските болници възлиза на 98 млн. лева, в това число и 43 млн. лева, които са просрочени към кредиторите и длъжниците.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички