Ананиев: Няма да държа на двата варианта за здравна реформа, ако се намери по-добър

Ананиев: Няма да държа на двата варианта за здравна реформа, ако се намери по-добър
Източник: БГНЕС

Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа на тях, ако намерим по-добър модел. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия.

„Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на така наречената цялостна или пълна демонополизация на Здравната каса. Въвеждането на форми на конкуренция между НЗОК и застрохователите, които трябва да отговарят на определени изисквания със закон. Това е двустълбовият модел - от едната страна е задължителното здравно осигуряване срещу 8 % осигурителна вноска, от другата е допълнителното доброволно застраховане“, каза Ананиев.

По думите му вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен модел. „Тази промяна ще се извърши поетапно. От съвместно участие на НЗОК и застрахователите в дейностите до пълна и цялостна демонополизация на НЗОК. Стигаме до първия вариант, който ще бъде втори етап на този модел. Този вариант е базиран на съчетаване на три стълба. Първият задължителната отново 8-процентна осигурителна вноска, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане“, обясни още министърът.

Той допълни, че ще се изгради смесена система за финансиране с няколко нива за защита на гражданите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.