Ананиев: Тече сериозна проверка на случая с починалия мъж на хемодиализа


Ананиев: Тече сериозна проверка на случая с починалия мъж на хемодиализа
Снимка: БГНЕС

2834

Над 2,5 млн. лв. за тази година са предвидени за хемодиализа, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той коментира смъртта на пациент на хемодиализа във Видин, причина за която стана неработеща апаратура. Веднага след като случаят бе оповестен, здравният министър назначи проверка на центъра по хемодиализа от ИА „Медицински одит“, а заместник-министър д-р Бойко Пенков отпътува за областния град, за да провери на място каква е ситуацията.

В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата, но когато получа резултатите от моите органи, които съм изпратил, ще кажа цялата истина“, увери Ананиев. Той припомни, че в близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември т.г. „Това е основен приоритет, защото знаем, че хемодиализата не е на добро равнище в страната. Имаме сигнали за подобни проблеми и в други болници и сме предложили увеличение на парите за тях“, допълни още министърът, цитиран от БГНЕС.

Междувременно ръководството на центъра по хемодиализа в болницата за активно лечение „Св. Петка“ във Видин обяви, че той няма да работи до 8 октомври. До този момент е работил на авариен режим заради повреда, причинена от ВиК авария. Създадена е организация пациентите от Видин да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом. Очаква се до края на седмицата аварията да бъде отстранена, а апаратът отново да заработи.

В рамките на днешното си изслушване в парламентарната Комисия по здравеопазването, Ананиев отговаряше на други актуални въпроси за състоянието на сектора.

Той обяви, че с решение на правителството са осигурени допълнително 8 млн. лева, които ще позволят 8% увеличение на възнаграждението на работещите в спешните центрове. От 2014 г. до сега то се увеличило с 50%.

Ананиев отговори и на въпрос, свързан с обезпечаването на националния имунизационен календар. Той припомни, че с нормативни промени през 2017 година се даде възможност МЗ да договаря количества и цени на ваксини за период, по-дълъг от 12 месеца. В тази връзка, през месец ноември миналата година, бре проведена и среща между представители на министерството и компаниите, членове на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, на която е взето решение договорите да се сключват за 2 години. „В резултат на това стартира обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации. Сключени са двугодишни договори на обща стойност от 60 млн. лв., като е постигнато намаление на цените с 30%. Междувременно националният имунизационен календар е обезпечен“, увери Ананиев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички