Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев: Политическата корупция бави електронното правителство


Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев: Политическата корупция бави електронното правителство
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

3550

Електронното правителство е необходимост за бизнеса и гражданите, която България е крайно време да наложи - въпреки нежеланието и открития саботаж на средното ниво на администрацията ни. Тази позиция застъпиха евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев по време на дебата "Готови ли сте за собствен бизнес?", част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница"

​"Няма никакво съмнение - причината за спирането, спънките да се случи тази електронизация на административните услуги и дейности е само и единствено корупцията на всички нива на държавността", категоричен е Джамбазки. По думите му, ако има електронно въвеждане на всички дейности и на каквито и да било документи, няма как да пренаредиш документите от която и да било обществена поръчка. "Няма как да изтриеш дневника с входящите, да дойде лелката с белилото, да си разлее мастилото, червилото, не знам какво си.. Няма как чичкото да купи джипове за ловното стопанство и да ги прати някъде другаде и да се окаже, че не е знаел", отбеляза евродепутатът и продължи: "Ето тези обществени поръчки пораждат тази политическа корупция и тази политическа корупция е основната причина да не се електронизират тези услуги", завърши тезата си Джамбазки.

​​Б​авн​а​т​а​ и неефективна правосъдна система​ е също голям проблем пред младите хора при започването на собствен бизнес.​ Има едно нежелание в средния ешелон на администрацията да им се отнеме тази дейност в полза на електронно правителство. Имаше толкова безумия при въвеждането на електронното правителство. Имаше вицепремиер по това правителство, отидоха толкова много пари и както се казва, кипи безсмислен труд. Така онагледи ситуацията с въвеждането на електронните услуги за административните дейности евродепутатът Андрей Ковачев, член на Европейската народна партия (EНП) и ГЕРБ. По думите му има желание от страна на централното правителство, правят се стъпки - законодателни, за личните карти, за чиповете, за да можем с нашата лична карта да извършваме доста от административните услуги - но е бавно, много е бавно, категоричен беше Ковачев.

Той е убеден, че електронното правителство е нещо, което ще олекоти административния натиск и​ ще ограничи​ корупционния натиск​. Според Ковачев електронното правителство се бави и заради нежеланието от страна на отделни министерства у нас, които не насърчават неговата реализация.​

На въпрос на студент от НБУ към двамата евродепутати да посочат пример за млад и успял предприемач, Ангел Джамбазки шеговито отбеляза: "Делян Пеевски - и е млад, и е успял, и е по-малък от мене".

В отговор на въпроса Андрей Ковачев представи примери за млади предприемачи, които най-често се цитират от Европейската комисия в сферата на прилагането на иновации в бизнеса.

Джамбазки също отговори сериозно на въпроса, като изтъкна млади предприемачи, които започват бизнес начинания в сферата на земеделието и по-конкретно в лозаровинарството точно по оперативните програми на Европейския съюз.

Джамбазки отбеляза и една негативна тенденция, свързана със зърнопроизводството у нас. По думите му, то убива предприемачеството в България, защото огромни площи се обработват от много техника и много малко хора и няма заетост на работната ръка. Според него именно грешката, че се заложи на зърнарство, а не на овощарство, не на животновъдство, не на такива дейности, които изискват работна ръка, тоест да имат хора, които да го правят, с европейски пари, както са направили поляци, защото те са извоювали тези субсидии, но те са си го направили, ние сме го проспали, посочи още Джамбазки.

Дискусията в Нов български университет на тема "Готови ли сте за собствен бизнес?" продължи със задаване на въпроси от студенти, които търсиха мотивация в конкретни примери за успешни бизнес стратегии, представени от българските евродепутати. Ковачев и Джамбазки заявиха категоричната си подкрепа към младите предприемачи и размениха контакти със студентите за бъдещи сътрудничества.

Дискусията на 02.12.2016 г. беше част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта. Целта на проекта е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

По статията работиха Ивайло Ачев и Румен Скрински

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички