Ангелкова възмутена от такса "празен стол", КЗП глобява заведението


Ангелкова възмутена от такса "празен стол", КЗП глобява заведението
Снимка: БГНЕС

2840

Недопустимо е да има такса „празен стол“, по изрично разпореждане на премиера направихме пълна проверка на заведението в Созопол. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с начислена такса „празен стол” в ресторант в заведение в Созопол, поискало от туристи пари за незаети места.

На разпространена в интернет касова бележка се вижда как за четири резервирани, но незаети стола, ресторантът е начислил по 20 лева или общо 80 лева. Управителят на заведението каза, че това е било единичен случай и е бил за назидание, тъй като клиентите са се държали грубо.

"За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява подобна такса. Това са рискове, които трябва да се калкулират”, заяви Ангелкова пред Нова телевизия.

Междувременно от Комисията за защита на потребителите обявиха, че ще наложат санкция на заведението.

„Още вчера извършихме проверка. Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, коментира председателят Димитър Маргаритов.

„Ще припомня случай от миналата година, когато ресторант се опитваше да начислява т.нар. „такса дете” за това, че вашето дете си играе в заведението. Тогава ние бяхме безкомпромисни. Санкционирахме този търговец, който също призна своята вина. Макар и единични случаи, това са нелоялни търговски практики и във всеки конкретен казус ще реагираме. Хубавото е, че и потребителите са активни и сигнализират, включително чрез социалните мрежи,” добави председателят.

В заключение Маргаритов подчерта, че тези случаи са изолирани, но изключително неприятни. „Винаги съм казвал, че макар и да са малко нарушенията в туризма, всяко едно от тях е в състояние да придобие такава обществена значимост, защото провалянето на почивката или на най-важните елементи от нея е проблем”, каза той и допълни, че в момента по нашето Черноморие има милиони туристи и според него като цяло стандартът е на сравнително добро ниво.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички