Ангелкова: Кметовете и местните браншове да определят статута на курортите

Ангелкова: Кметовете и местните браншове да определят статута на курортите
Източник: БГНЕС

Кметовете на общини заедно с представителите на местния туристически бранш трябва да могат сами да определят това, което е най-важно за развитието на всеки един национален курорт. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде „Фокус“.

По думите ѝ неслучайно статутът на курортите се обсъжда в продължение на две години, за да може да се намери подходящата формула.

„Това, което министерството предложи в Закона за туризма, е да се определи статутът на националните курорти, като специална наредба се определят дейностите по ключовите елементи, свързани с инфраструктурата, сметоизвозването, озеленяването, шума, рекламата и архитектурната визия“, каза министърът на туризма и допълни: „Местната власт си познава най-добре курортите. Ние не ги задължаваме всеки курорт да бъде разделен на зони. Даваме възможност да има баланс и кметовете да решат как да регулират тези отношения. Изключително важно е Министерството на туризма да защитава и интересите на бранш“.

Ангелкова даде за пример община Балчик и това, че кметът може да прецени дали курортът „Албена“ да влезе в една единствена зона и да бъде предназначен само за семеен туризъм без шум след 22 часа.

„Даваме възможност на местните власти с общинската наредба да приемат за курортите съответно зониране и санкции. Примерно в „Слънчев бряг“ или в „Златни пясъци“ могат да решат да има две или три зони, в зависимост от възможността това да се случи. Така всеки турист може да прецени дали иска да бъде в зоната за отдих или в така наречената „парти зона“, обясни още министър Ангелкова. Тя посочи, че проектът е в процес на обсъждане, но дава възможност за баланс и развиване на всички видове туризъм. Той е подкрепен от всички големи туроператори, от Националния борд по туризъм и от кметовете на общини, на територията на които има национални курорти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.