Аномалиите във времето вредят на пчелните семейства

Аномалиите във времето вредят на пчелните семейства
Източник: iStock/Guliver

Аномалиите в температурите оказват негативно влияние върху пчелните семейства. Това каза Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела”, пред "Фокус".

По думите му изминалата зима е била по-мека, пчелните семейства са се развили преждевременно. Това е довело до факта, че още през месец януари пчелните семейства са отглеждали пило – бъдещите пчели.

„След това имахме застудяване, което ограничи пчелните семейства и те се събраха на кълбо, а тогава опасността беше такава, че пилото остава извън кълбото и се простудява. За да се поддържа нормална температура, пчелните семейства консумираха по-голямо количество храна, а това води до гладуване или опасност от гладна смърт”, заяви Тихомир Стоицов.

Към момента аномалиите в атмосферните условия вече са се разминали, но пчеларят трябва да проследява състоянието на пчелните семейства и да реагира на време. „При пролетния преглед има минимални поражения, но с малко помощ пчелните семейства могат да компенсират нещата. Очаква се цъфтеж на овошките и се надявам, че нещата ще бъдат по-добри от минали години”, каза Стоицов.

Загубите през зимно-пролетния сезон при пчелните семейства са до 5%, което е нормално.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.