Анулираха изборите за кмет в Истанбул, хората излязоха на протести

Анулираха изборите за кмет в Истанбул, хората излязоха на протести
Източник: Getty Images/Guliver

Жителите на много райони на Истанбул организираха "протест на тенджерите" във връзка с решението на Централната избирателна комисия да анулира изборите за кмет, които бяха спечелени от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу, предаде БГНЕС.

Както по-рано заяви представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ЦИК на Турция правилно е решила да анулира изборните резултати за кмет на Истанбул, който Имамоглу спечели, а повторните избори са насрочени за 23 юни. Според него отмяната на резултатите от изборите се дължи на факта, че някои членове на избирателните комисии в избирателните секции не са държавни служители.

"Решението за организиране на нови избори е направено поради факта, че някои членове на избирателни комисии в избирателните секции не са държавни служители и защото 22 протокола са празни и не са подписани. Решението на Върховния избирателен съвет доказва, че сме прави и сегашното заседание [на Съвета] също реши да лиши избрания кмет Екрем Имамоглу от мандата му", гласяха думите на представителя на ПСР, който е говорител на турския президент Реджеп Ердоган.

Турски граждани, живеещи в различни части на Истанбул, включително кварталите "Бешикташ", "Кадиккьой", "Сисли", посрещнаха решението на ЦИК с протести и чукане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22:00 часа вчера (6 май) в много райони на града. В протестите се включиха шофьори, натискащи клаксоните на автомобилите си.

Точно същата реакция, която журналистите нарекоха "революция на тенджерите", се наблюдаваше в цяла Турция по време на месец и половина протести през 2013 г. във връзка с плановете на властите да застроят парка "Гези" в центъра на Истанбул. След тези протести, които отприщиха и промените в управлението на Турция, Ердоган се закани да направи казарми на мястото на "Гези". Кадрите сега показваха как жители на истанбулските квартали отварят прозорци и балкони, чукат по саксии, бият по тигани, в някои апартаменти постоянно угасват и запалват светлините в жилищата си. Според информация от социалните мрежи, група от няколкостотин протестиращи се е събрала в района на Бешикташ. Те са скандирали лозунга на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) "Право и справедливост".

Де факто кметът на Истанбул Екрем Имамоглу осъди решението на най-висшия избирателен орган в Турция за повторното провеждане на кметски избори в града, наричайки го "предателско". Имамоглу се обърна към хиляди поддръжници в центъра на Истанбул след решението, като каза: "Те се опитват да върнат изборите, които спечелихме ... Може би сега сте разстроени, но никога не губите надеждата си."

За първи път от 1994 г. опозиционната РНП спечели кметските избори в най-големия град в Турция, Истанбул и турската столица Анкара. Кандидатите ѝ също спечелиха и в други големи градове като Измир и Анталия. Като цяло на 31 март управляващата ПСР спечели общинските избори в Турция, чиито кандидати получиха 44,33% от гласовете срещу 30,12% от кандидатите от РНП.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.