Apple гради център за данни в Китай


Apple гради център за данни в Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

1764

Apple представи плановете си за изграждане на център за данни в Китай, за да съхранява личните данни на местните клиенти на iCloud. Така компанията бележи пръв ход от страна на чуждестранно технологично предприятие след налагането на строгите нови закони за киберсигурността в страната, предаде AFP.

Американският титан заяви, че е партньор с доставчика на интернет услуги в югозападната провинция Гуейджоу по проекта, който ще "подобри скоростта и надеждността на продуктите и услугите, като същевременно ще се съобрази с новоприетите регламенти".

Изглежда, че става въпрос за въвеждането на новия закон от 1 юни, който, наред с други неща, изисква от техническите компании да съхраняват потребителски данни в страната. Някои чуждестранни фирми заявиха, че законът е обезпокоително неясен по отношение на ключовите разпоредби и изрази загриженост за потенциалното въздействие върху техния бизнес във втората по големина икономика в света.

Законът допълнително затяга китайските ограничения върху съдържанието на уебсайтове, забранявайки публикуването на всичко, което "нарушава икономическия или обществения ред" или има за цел да накърни репутацията на правителството.

Apple публикува изявление, което цели да облекчи опасенията, че сигурността на данните може по някакъв начин да бъде наблюдавана или компрометирана от китайското правителство или други страни.

"Компанията разполага със силна защита на личните данни и сигурност и няма да позволи пропуск в никоя от системите", се казва в него.

Фирмата не предостави никакви финансови подробности за проекта, но китайската държавна агенция Xinhua съобщи за инвестиция в размер на 1 млрд. долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички