Apple и ЕС в съдебна битка заради рекордната глоба от 13,6 млрд. долара

Apple и ЕС в съдебна битка заради рекордната глоба от 13,6 млрд. долара
Източник: Getty Images/Guliver

Технологичният гигант Apple планира да обжалва тази седмица решението на Европейската комисия (ЕК), според което той трябва да плати до 13,6 млрд. долара в Ирландия заради незаконни данъчни облекчения, предаде BBC. 

По-рано през годината регулаторите на ЕС заявиха, че спорната данъчна сделка на Apple с ирландските власти е била незаконна и настояха за наказание. Технологичният гигант от своя страна съобщи, че е „удобна мишена". Ирландия също оспорва решението, твърдейки, че регулаторите на ЕС накърняват националния суверенитет.

Европейската централа на Apple е разположена в Ирландия, където стандартната ставка на корпоративния данък е 12,5%. През август ЕК заяви, че Ирландия е позволила на компанията да плати значително по-малко в сравнение с други компании, като ефективното плащане е било в размер на не повече от 1%.

"Koмиcиятa нe paзпoлaгa c ĸoмпeтeнтнocт в cъoтвeтcтвиe c пpaвилaтa зa дъpжaвнa пoмoщ и нe мoжe дa нaлoжи coбcтвeнaтa cи глeднa тoчĸa пo oтнoшeниe нa дaнъчнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo нaд тaзи нa caмaтa дъpжaвa", зaяви иpлaндcĸият финaнcoв миниcтъp, цитиpaн oт Вlооmbеrg.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.