Apple махна VPN услугите си от китайския си магазин за приложения


Apple махна VPN услугите си от китайския си магазин за приложения
Снимка: Getty Images

2424

Компанията Apple премахва услугите си за виртуална частна мрежа (VPN) от своя магазин за приложения (App Store) в Китай, съобщиха световните агенции. Мнозина обвиниха американската компания, че така се е поддала на цензурата в Поднебесната империя.

VPN позволява на потребителите да заобикалят така наречената „Велика защитна стена" на Китай, която има за цел да ограничи достъпа до сайтове в чужбина.

Още през януари Пекин прие закони, целящи да забранят всички VPN, които не са одобрени от държавните регулатори. Одобрените VPN трябва да използват инфраструктурата на държавната мрежа.

В изявление от неделя говорител на Apple потвърди, че компанията ще премахне приложения, които не спазват закона, от своя App Store в Китай, включително услуги, базирани извън страната.

Пекин затвори десетки базирани в Китай доставчици и се насочи към чуждестранните услугу, тъй като се стреми да затегне контрола си над интернет, особено преди конгреса на Комунистическата партия през август.

Докато личните VPN доставчици са били предмет на атаки, ръководени от държавата и в миналото, сега за пръв път Apple изпълнява исканията да премахне доставчици от чужбина от своя магазин - нещо, за което доставчиците на VPN твърдят, че ненужно подкрепя засиления режим на цензура на Китай.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички