Apple може сериозно да пострада от митата на Тръмп


Apple може сериозно да пострада от митата на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

3312

Фабриките в Бразилия и Индия не са променили зависимостта на технологичния гигант Apple от Китай, показват новите данни за веригата на доставки на компанията, информира Euronews, цитирайки проучване на Reuters. Това прави ситуацията още по-рискова за Apple, с оглед търговската война, която президентът на САЩ започна срещу Китай и с оглед обещанията на Доналд Тръмп за нови мита върху китайския внос.

Ако заплахите на милиардера се превърнат в реалност, Apple ще трябва да се примирят с 15% мито върху произвежданите им в Китай смарт часовници и безжични слушалки. Нови мита ще има и върху основния продукт на компанията - смартфоните с марка iPhone, но тези налози ще влязат в сила на 15 декември.

Малко други американски компании са толкова зависими от Китай, като подизпълнителите на Apple Precision Industry, Foxconn, Pegatron, Wistron Corp., които наемат стотици хиляди работници в Китай да сглобяват продуктите на Apple.

За да намали зависимостта си, в последните години Apple отвори фабрики на свои подизпълнители в Индия и Бразилия. Те обаче имат малък капацитет и покриват предимно продажбите на продуктите на компанията в тези две страни. Същевременно в Китай, Foxconn е увеличил фабриките си от 19 на 29 в периода 2015-2019 година. Броят на заводите на Pegatron е нараснал от 8 на 12 в същия период. В новите заводи се произвеждат предимно смарт часовници, безжични слушалки и bluetooth тонколони.

Освен фабриките на подизпълнителите, компаниите, които продават на Apple чипове, стъкло, алуминий, кабели, платки и много други продукти, са все повече съсредоточени в Китай.

През 2015 г. процентът на базираните в азиатската страна такива компании е бил 44,9 на сто, а днес той е с близо 3 процента повече.

Apple отказаха да коментират публикуваните от Reuters данни за веригата им на доставки.

Компанията има сериозни пречки пред преместването на производството в други държави, казва още проучването на Reuters. Apple разчита на това, че в Китай има скупчване на много техни доставчици. Това позволява на американския гигант да произведе стотици милиони устройства годишно, като същевременно поддържа на склад стока за едва няколко дни доставки. Това се явява критично важно за бизнес модела на Apple и потоците от пари в компанията.

Други производители на смартфони нямат този проблем. Google започна преместването на производството на своите телефони Pixel от Китай във Виетнам в началото на 2019 година. Но Apple произвежда в такива количества, че не може да намери друго място, което да осигури толкова голяма работна сила като Китай.

"Извън Китай, няма много места по света, където могат да бъдат произведени 600 000 смартфона на ден", казва Дейв Еванс от базираната в Сан Франциско верига за доставки Fictive.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички