Apple не е плащала данъци в Нова Зеландия от 10 години

Apple не е плащала данъци в Нова Зеландия от 10 години
Източник: Apple

Apple не е плащала данъци в Нова Зеландия поне от десетилетие, сочи разследване на вестник New Zealand Herald, цитирано от BBC.

Местното подразделение на Apple е платило данъци в размер на около 3 млрд. долара от 2007 г. насам единствено в Австралия. Компанията майка на дъщерното дружество на Apple в Нова Зеландия е регистрирана в Австралия. Двете държави имат споразумение, по силата на което при подобни случаи данъци се плащат само в една от двете юрисдикции.

Технологичният гигант излезе с изявление, в което посочва, че споразумението е легално.

„Apple е най-големият данъкоплатец в света и оценяваме и уважаваме ролята на данъците, като необходима и важна част от нашето общество“, посочват от компанията. „Следваме правилата и плащаме данък на всичко, което спечелим, където и да оперираме. Apple се цели към доброто и ние сме горди от приноса, които осъществихме в Нова Зеландия през последното десетилетие“, заявяват от компанията.

Според някои данъчни експерти, споразумението е необичайно, тъй като корпоративният данък в Австралия в размер на 30% е по-висок от този в Нова Зеландия.

Apple получиха критики от политиците в страната, включително и от лидера на Зелената партия Джеймс Шоу. „Невероятно е, че те се измъкват, без да платят никакви данъци в тази страна. Изглежда, че техният данъчен отдел е дори по-иновативен от продуктовите им дизайнери“, казва Шоу.

Финансовият министър на Нова Зеландия Джудит Колинс обяви планове за затягане на данъчните правила.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.