Apple не може да се похвали с впечатляващи продажби на компютри


Apple не може да се похвали с впечатляващи продажби на компютри
Снимка: Getty Images/Guliver

3455

Продажбите на компютри Apple през второто тримесечие останаха почти непроменени спрямо същия период на миналата година. Това сочат новите пазарни анализи на Gartner и IDC, цитирани от TechNews.

В периода април-юни 2017 г. Apple е доставила на световния пазар 4,24 млн. Mac устройства, което е с 0,4% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2016 г., отбелязва Gartner.

Въпреки спада, пазарният дял на Apple е нараснал през тримесечието от 6,7% до 6,9%, в резултат на слабия РС пазар като цяло. Американският ИТ гигант заема четвърто място в света след HP, Lenovo и Dell.

Според анализ на AppleInsider, резултатите на Apple са странни, тъй като компанията обнови линиите компютри MacBook, MacBook Pro и iMac. Освен това в САЩ, където традиционно Mac устройствата се радват за силен интерес, Apple регистрира по-голям спад отколкото в света.

По данни на Gartner, продажбите на Apple на родния й пазар са намалели през второто тримесечие с 9,6% на годишна база и възлизат на 1,65 млн. броя, а делът на компанията се е свил от 12,3% до 11,8%.

При това, общите продажби на компютри в САЩ са намалели през тримесечието април-юни само с 5,7% до 14 млн. броя. Както и на глобалния пазар, Apple заема четвърто място в САЩ.

Малко по-оптимистична за Apple е статистиката на IDC, съгласно която продажбите на Mac компютри са нараснали с 1,7% до 4,3 млн. броя през разглеждания период. IDC отрежда 7,2% дял и четвърто място на Apple на световния пазар. Като цяло, РС пазарът в света бележи спад от 3,3% в периода април-юни и възлиза на 60,5 млн. броя, според IDC.

Трябва да се има предвид обаче, че двете анализаторски компании имат различни дефиниции за компютърния пазар. Gartner включва в тази категория настолните РС, лаптопите и ултрапортативните РС от премием клас, както и хибридните Windows таблети от рода на Microsoft Surface, но не взима под внимание хромбуците и таблетите с други платформи.

IDC, от друга страна, причислява към персоналните компютри настолните РС, лаптопите, ултратънките ноутбуци, хромбуците и работните станции, но не включва никакви таблети и сървъри с x86 архитектура.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички