Apple се отказа да строи център за данни в Ирландия


Apple се отказа да строи център за данни в Ирландия
Снимка: Getty Images

3378

Американският технологичен гигант Apple обяви, че прекратява плановете си за построяването на сграда на стойност 850 милиона евро в Ирландия, след като е загубила битката с природозащитници, искащи да запазят гората.

„Преди няколко години ние решихме да построим центъра си за данни в Адънрай. Независимо от нашите най-добри намерения в процеса на одобрение, бяхме принудени да си направим нови планове и няма да сме способни за продължим напред с идеята за центъра за данни”, съобщи в изявление компанията.

„Независимо от този неуспех, нашето желание за бъдещи проекти в Ирландия не е намаляло и дори продължава да расте” се казва още в изявлението, цитирано от AFP.

Технологичният гигант смяташе, че има зелена светлина за строеж през октомври, когато съдия от върховния съд отхвърли жалбите на трима активисти. Тe се опасяваха от влиянието над околната среда на проекта, който трябваше да обхване площ от 166 000 квадратни метра в окръг Гоулей в западната част на Ирландия. Но активистите спечелиха правото да бъдат изслушани от Висшия съд, като така забавиха процесите още повече.

От Apple заявиха, че са „горди от положителните неща", които е направила компанията за ирландската икономика и настоя, че все още е „загрижена за клиентите и служителите” си в Ирландия.

Проектът беше обявен преди три години и трябваше да е най-голямата частна инвестиция в Западна Ирландия.

Компанията обеща да скрие центъра си в гората и да поправи всяка щета, която нанесе, както и да използва възобновяеми източници, за да захрани центъра си. Одобрение за изграждане на план беше бързо получено, но възражения, свързани с околната среда, бяха подадени в съда.

Ирландия смята, че този проект ще създаде около 300 работни места в строителството и 150 постоянни работни места.

Apple, чието седалище в Европа се намира в южният ирландски град Корк, е в конфликт с ЕС заради договорите си за данъци с Ирландия. Европейската комисия нареди на фирмата да плати на държавата 13 милиарда спестени данъци, тъй като смята, че тези благоприятни условия са по-скоро данъчна помощ.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички