Apple ще блокира инструменти, които Facebook използва за следене

Apple ще блокира инструменти, които Facebook използва за следене
Източник: Getty Images/Guliver

Компанията Apple ще се опита да спре работата на някои инструменти, които Facebook използва, за да следи поведението на потребителите в интернет. Това ще се случи със следващата версия на операционните системи iOS и Mac.

„Ще спрем това“, заяви ръководителят, отговарящ за разработването на софтуера на компанията Крег Фредерик, по време на конференция на разработчиците на компанията, съобщи BBC.

Той добави, че браузърът Safari ще иска разрешение от потребителите, преди да позволи на социалната мрежа да следи активността им. Този ход вероятно ще допринесе за напрежението между двете компании.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук и преди е описвал практиката на Facebook като „инвазия в личното пространство“, а мнението му за откривателя на платформата Марк Зукърбърг е, че той е „нагъл“.

По време на конференцията Федерик каза, че Facebook следи хората по начини, от които трябва да се пазим и да сме внимателни. „Всички сме виждали онези лайк бутони, бутони за споделяне и полета за коментари. Изглежда, че те могат да бъдат използвани, за да те следят, независимо дали си кликнал на тях или не“, заяви той. След това на екрана зад Федерик се появява съобщение, на което пише: „Искате ли да позволите на Facebook.com да използва бисквитки и данните ви докато сърфирате?“ „Можете да изберете да запазите информацията си“, каза той.

Експертите по киберсигурност приветстват това решение на компанията.

„Apple прави промени в начина, по който браузърът работи. Това са наистина сериозни промени, които ще подсигурят сигурността на личните данни“, заяви Кевин Бемонт, експерт по киберсигурност. „Обикновено промените, които компаниите правят в областта на защитата на личните данни са малки, незабележими и не разклащат особено пазара“, добави той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.