Apple ще се бори със замърсяването в Китай

Apple ще се бори със замърсяването в Китай
Източник: Getty Images/Guliver

Компанията Apple заяви, че е учредила фонд, който да инвестира близо 300 милиона долара в следващите четири години, за да свърже своите китайски доставчици с източници на възобновяема енергия. Това става в подкрепа на желанието на китайското правителство да се бори със замърсяването в страната, предава AFP.

Американският технологичен гигант заяви, че той и 10 негови доставчици ще осигурят финансирането за Китайския фонд за чиста енергия, който е учреден, в помощ на компаниите, които искат да преминат към чиста енергия.

От Apple заявяват, че проектът ще създаде първоначално един гигават чиста енергия, който е достатъчен за домакинските нужди на един милион домове.

Почти всички продукти на компанията се създават и сглобяват в огромни производствени мрежи в Китай, в които работят стотици хиляди работници и от Apple са предприели редица стъпки за намаляване на изхвърлянето на въглеродни емисии. През април беше съобщено, че седалището на компанията в Калифорния е било 100% захранвано от възобновяеми източници. Целта на технологичния гигант е да постигне това и в другите офиси на компанията по света.

40-годишният преход на Китай, който му позволи да се превърне в настоящия производителен гигант доведе и до някои негативни последствия, като силното замърсяване на почвите, въздуха и водата. Това накара правителството да предприеме инициативи за почистване на замърсяванията на околната среда, като насърчаване на използването на възобновяеми източници на енергия или електрически коли.

Сред другите си проекти в края на 2016 г. от Apple заявиха, че са придобили 30% дял в китайската компания Goldwind, който е най-големият създател на турбини за ветрогенератори в света.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.