Арабаджиеви са ощетили държавата с близо 9 млн. лева

Арабаджиеви са ощетили държавата с близо 9 млн. лева
Източник: БГНЕС

Щетата на бюджета при случая със семейство Арабаджиеви е около 7-8 или 9 млн. лева. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура.

„Първоначално щетата беше към 600 000 лева. Към този момент говорим за 7-8 млн. лева нанесени щети на държавата от данък добавена стойност. Тези 10 млн. на Арабаджиеви, които задържахме са веществено доказателство по делото. Обвиненията предвиждат конфискация на част от тях или цялата сума. Възможно е КОНПИ да наложи някакви запори, възможно е и НАП също да проведе проверки“, допълни Гешев, цитиран от "Фокус".

Припомняме, че миналата седмица спецпрокуратурата влезе в хотелите "Маринела" и "Марица" на сем. Арабаджиеви. Задържан бе синът ѝ, но те двамата са в чужбина и се издирват от Интерпол и с европейска заповед на арест. При акциите в хотелите бяха намерени над 10 млн. лева, част от тях - в кутии за обувки. Досъдебното производство е за укриване на данъци и пране на пари.

Днес пък спецпрокуратурата влезе във "Винпром Карнобат" ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД. Сред задържаните са бизнесменът Миню Стайков и синът на кмета на Карнобат, както и още 10 души.

Днешната операция е в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.