Атина и Скопие се договориха за името Република Северна Македония

Атина и Скопие се договориха за името Република Северна Македония
Източник: iStock/Guliver

Република Северна Македония е името, за което се договориха двамата премиери, а договорът между двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас ще подпишат през уикенда, вероятно в събота в Преспа, на гръцка територия, съобщиха гръцките медии.

Все пак всичко ще стане по-ясно след днешния телефонен разговор между двамата министър-председатели, който гръцките медии коментират като изключително важни.

Медиите написаха: „Днес скопският проблем приключи", "Северна Македония е договореното име", предаде БГНЕС.

Според кореспондента на МИА в Атина, след като бъде договорено окончателно споразумението, гръцкият министър-председател се очаква да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии.

По отношение на подписването на договора, поради препълнената програма на двамата премиери и депутатите през следващите дни, медиите в Гърция коментират, че по време на уикенда, вероятно в събота, би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа, на територията на Гърция и да официализират това, което днес ще договорят по телефона.

Премиерите преди обяд ще имат нов телефоннен разговор. Това ще бъде вторият за последните 24 часа, след като в понеделник двамата лидери говориха един час.

Двамата министър-председатели вчера уточниха последните подробности от Договора за разрешаване на спора за името на Република Македония, който се води от близо 30 години между властите в Скопие и Атина. От кабинетите на двамата премиери подчертаха, че "разговорът е преминал в приятелска атмосфера".

"Нашата окончателна цел е да получим справедлив Договор, основан на факти, които ще ни наредят до всички прозападни държави, където ще укрепваме нашата идентичност, икономика и перспектива. По всяка вероятност моят оптимизъм ще се увенчае с успех. Но, окончателно означава, когато окончателно всичко е решено. Надявам се това да стане утре /днес, бел.ред./", каза снощи Заев в обширно интервю пред телевизия "Телма".

„Гражданите ще разберат всички детайли, за да се убедят, че споразумението е честно и укрепва нашата идентичност и нашето достойнство. Призовавам опозицията и Иванов и съм готов да поема цялата отговорност. Трябва да гледаме напред, с чисти очи за справедливо и правилно решение. Ако всички сме за НАТО и ЕС, тогава всеки трябва отговорно да се постави според позициите, които има. Струва си да застанем заедно заради перспективите пред Македония. Трябва да обявим честно нашите възгледи, а опозицията има право да покаже резерви. Но следва референдум. Относно ратификацията на договора в парламента Гърция трябва да изпрати писмо до ЕС и НАТО, след което следва референдум“, каза Заев.

Референдумът вероятно ще се проведе в края на септември или началото на октомври.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.