Audi съкращава 9500 служители заради електромобилите


Audi съкращава 9500 служители заради електромобилите
Снимка: Audi

4601

Audi планира да съкрати 9500 души - почти 15% от германските си служители, за да повиши печалбата си с 6 млрд. евро. Това е част от плана за преструктуриране на най-печелившата марка на Volkswagen, който ще ѝ помогне да се адаптира към скъпия преход към електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

Целта на промяната е компанията да си върне изгубените позиции спрямо конкурентите Mercedes-Benz и BMW, като трите марки отдавна са сред лидерите на пазара на луксозни автомобили, и да отговори на натиска на новия конкурент Tesla. Volkswagen се опитва да съживи печалбите на Audi след сътресенията, предизвикани от скандала "Дизелгейт" от 2015 г.

До 2025 г. Audi планира да съкрати до 9500 работни места в Германия и да оптимизира операциите в двете си основни фабрики в родната си страна. Компанията ще се лиши от по-неефективните си и възрастни работници, предлагайки на някои от тях доброволно предсрочно пенсиониране. След няколкомесечни преговори тя вече се е споразумяла с профсъюзите, става ясно от изявление на Audi.

Работните места на останалите около 50 000 служители на компанията в Германия ще бъдат гарантирани до 2029 г. Междувременно Audi ще отвори 2000 нови работни места, за да укрепи инженерния си потенциал за електромобили и дигитални услуги.

"Сега се занимаваме със структурни въпроси, за да подготвим Audi за предизвикателствата, които предстоят. В периоди на катаклизми ние правим Audi по-пъргав и по-ефективен", посочва в официалното съобщение главният изпълнителен директор Брам Шот.

В компанията текат сериозни реорганизации, а инвеститорите в нея зорко следят процеса. Начело на Audi от април догодина застава 50-годишният бивш шеф на BMW Маркус Дюсман. Той ще замени Шот, временно поел управлението след ареста на Руперт Щадлер, който е сред обвиняемите за дизеловата криза.

Спазването на по-строгите европейски екологични норми забавя производството, преходът към електромобили изисква значителни инвестиции, а компанията е далеч от най-добрата си форма предвид търговската война САЩ-Китай и несигурността около Brexit.

Audi прави промени и в продуктовата си гама, като спря да произвежда популярния си модел TT coupe, който ще бъде заменен от друг електрически модел.

За да съживи продажбите си компанията ще пусне 5 изцяло електрически и 7 плъгин хибридни модела в рамките на 2 години, а до 2025 г. ще разшири електрическите модели до над 30. Но преходът ще има своята висока цена – големите разходи за електромобили свалиха печалбите на Audi с почти 2%.

Audi произвежда водещия си електрически модел E-Tron във фабриката си в Брюксел. Компанията ще започне да произвежда електрически автомобили и в двата си основни германски завода в Инголщат и Некарсулм.

Audi се цели в по-високи маржове и по-голяма печалба, съчетани с намаляване на разходите и повече продадени коли.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички