Аврамова: Не е вярно, че ще има шоково поскъпване на стоки заради тол таксите


Аврамова: Не е вярно, че ще има шоково поскъпване на стоки заради тол таксите
Снимка: БГНЕС

2725

8 млрд. лева трябват за ремонт на 8000 километра пътища, които се нуждаят от поправка. Това призна регионалният министър Петя Аврамова, която не вижда друг начин това да стане, освен чрез въвеждане на тол система.

Няма друг начин, заяви Аврамова и подчерта, че 67% от българите искали системата, според проучване на министерството ѝ. И добави, че държавата търси конструктивен диалог с превозвачите, но не пропусна да заяви, че изнесената от тях информация за шоково поскъпване на всякакви стоки и услуги "в голямата си част е неистина". Припомняме, че превозвачите се възмутиха, че се готви налагане на тол такси за 65% от пътищата ни, което го нямало никъде в Европа. Аврамова обаче каза пред Нова телевизия, че от София до Варна – най-голямата разстояние с автобус, би поскъпнал с малко над 1 лев.

От 40 000 километра републиканска пътна мрежа, 10 800 километра ще влязат в тол системата т.е. 25%. За пътищата в лошо състояние, които ще влязат в тол системата, няма да бъде искана такса, увери Аврамова, която обаче не уточни как ще се определя кой път е в лошо състояние. Общинската пътна мрежа е безплатна, посочи още министърът и добави, че най-ниската тол тарифа е за превозните средства между 3,5 и 12 тона. Тя каза и, че оскъпяването на горивото е 1-2 стотинки на километър, а не както смятат превозвачите – 70 до 90 стотинки.

На въпрос не трябва ли тол системата да е насочена основно към транзита, Аврамова отговори, че няма как да се направи такава дискриминация. Преговорите с превозвачите продължават, сигурна съм, че ще намерим пресечната точка между държавния и корпоративния интерес, добави тя.

Защо не се поддържат вече съществуващи магистрали – като например участък от 39 километра на АМ "Тракия" към Стара Загора и Бургас, където ограничението е 90 км/ч, а говорим за магистрала? На този въпрос регионалният министър отговори, че има проблем с основата, а няма пари за ремонт. Трябвало да се прави целеви ремонт, участъкът пък бил правен през 2007 година, а идвало лятото и затова каквато и да е реакция може да се очаква чак през есента, стана ясно от думите на Аврамова.

Същевременно Аврамова каза, че "ще се опитаме" да отворим новата отсечка от 6,5 километра от АМ "Струма" преди 24 май. Тази отсечка позволява изобщо да не се влиза в Благоевград – тя стига до пътен възел "Благоевград – Юг". Надявам се да успеем, добави тя.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички