Австрия застава зад "Северен поток 2", заяви Курц

Австрия застава зад Северен поток 2, заяви Курц
Източник: Getty Images/Guliver

Австрия е заинтересована от надеждни енергийни доставки и ще продължи да насърчава проекта за газопровод „Северен поток 2“, ръководен от Русия, въпреки негативната позиция на САЩ по този въпрос. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, предаде БГНЕС.

В сряда Курц бе приет от президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом.

"Тръмп ясно заяви, че САЩ са против този проект. Ние сме наясно с това. Подкрепяме този проект, защото сме заинтересовани от надеждни енергийни доставки за Австрия ... В края на краищата, има определено споразумение по този проект в Европа. И ние ще продължим да популяризираме този проект", каза Курц в интервю за австрийската телевизионна радиостанция ОРФ.

"Купуването на газ от САЩ не би било проблем за нас. Но докато цената на Русия е по-добра от тази на САЩ, Русия е по-привлекателна за нас като партньор по този въпрос. Тръмп може да разбере, че тук става въпрос за различни интереси“, отбеляза канцлерът.

„Северен потик 2“ е съвместен проект на руския газов гигант „Газпром“ и пет европейски компании. Той има за цел да доставя на Европейския съюз 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно. Проектът за тръбопровода беше приветстван от някои страни в Европа и отхвърлен от други, които изразяват загриженост относно предполагаемата опасност от зависимостта на Европа от Русия и последващата намалена транзитна роля на Украйна.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.