Азерският газ идва в Европа през 2020 г.


Азерският газ идва в Европа през 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

2880

Турският министър на енергетиката Берат Албайрак прогнозира, че Европа може да очаква старта на доставките на газ от Азербайджан през 2020 г., предаде БГНЕС.

Албайрак инспектира процеса на изграждането на тръбите под Дарданелите и посочи, че през 2018 г. се очаква строителството турския участък TANAP да приключи, а през 2020 г. да бъде завършен и Трансадриатическият газопровод TAP, тогава ще тръгнат и доставките на азерския газ в Европа.

„Полагането на тръбите под Дарданелите е критичната част от проекта за строителството на Трансанадолския коридор TANAP, дейностите продължават интензивно. И ако се запазят днешните темпове, то работите ще приключат по-рано от договорените срокове. Турският участък има особено важно значение от гледна точка на енергийната сигурност на Турция и Европа. Работите вървят по график с професионални строители и при стриктното спазване на правилата на техниката за безопасност. Повече от 80% от дейностите по проекта са вече завършени, благодарение на координацията между малайзийския екип и другите акционери“, коментира Албайрак.

Първоначалната пропускателна способност на тръбопровода TANAP /с дължина 850 километра/ се очаква да бъде в размер на 16 млрд.куб.метра годишно. Около 6 млрд.куб.метра ще се доставят в Европа, останалото ще поеме Турция от юни или юли догодина. Южният газов коридор представлява един от приоритетните проекти за ЕС, който предвижда транспорт на газ от Каспийския регион през Грузия и Турция в европейските страни. Общата дължина на TAP от около 870 километра ще се съедини с TANAP на турско-гръцката граница, ще преминава през Гърция, Албания, Адриатическо море и Южна Италия. Първоначалните мощности на Трансадриатическия коридор предвиждат 10 млрд.куб.метра годишно с възможност за увеличение до 20 млрд.куб.метра, уточни турският енергиен министър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички