Азиатските пазари последваха срива на американските


Азиатските пазари последваха срива на американските
Снимка: Getty Images

5548

Несигурността, която започна да се усеща на финансовите борси още от началото на февруари, не показва признаци скоро да се успокои. Едни от най-големите играчи в технологичния сектор страдат от сериозен спад на акциите си. Американските доклади потвърждават този срив, като отбелязват и високата чувствителност на азиатските пазари в същата сфера, пише AFP.

Facebook отбелязва спад от 4,9% заради големият скандал, свързан с личните данни на потребители на мрежата. Друг технологичен гигант, Tesla, отбеляза спад с 11% след фаталната катастрофа с една от нейните коли. Twitter поевтиня с 12%, заради обсъжданията за по-строг контрол в платформите, Google потъна с 4,6%, заради опасенията от евентуално дело с Oracle.

И в Азия търговците отбелязаха спад на акциите на технологичните компании. Южнокорейската Samsung отбеляза спад с 2,5%, един от големите китайски туроператори Tencent падна надолу с 4,6%, почти толкова е спадът и при Sharp и Sony на стоковата борса в Токио.

Стоковата борса в Сеул спадна с повече от 1%, въпреки новината за визитата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Китай – като това е неговото първо външно посещение, откакто е начело на страната, което дава повод за надежда за прекратяването на напрежението на полуострова.

Началото на пазарните спазми бе преди месец, когато американският държавен глава Доналд Тръмп обяви налагането на мита за внос на алуминий и стомана в страната, след това в публичното пространство започна да се говори за търговска война. Въпреки че възникналите страхове изглеждаха успокоени, пазарите отговориха, което доведе до извънредни разговори на високо равнище между двете Китай и САЩ, за да се намери решение за таксите.

Според Стефан Инес, ръководител на търгуването с акции на OANDA за района на Азия и Пасифика, тази малка победа не трябва да успокоява инвеститорите, тъй като протекционистките политики на САЩ ще продължат. Инвеститорите обаче трябва да очакват спад и то по-голям от предишните, когато преговорите между САЩ и Китай стигнат до момента с обсъждането на правата на интелектуалната собственост. „Всички ние трябва да свикнем с новата нормалност в търговията с акции", допълва Инес.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички