Азиатските заплати растат най-бързо

Азиатските заплати растат най-бързо
Източник: Thinkstock

Заплатите по света се увеличават най-бързо в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това сочи доклад на Международната организация по труда (МОТ), цитиран от БГНЕС.

Средните годишни доходи в региона са се увеличили с 6% спрямо средния растеж в света от 2% през 2013 г. Заплатите в Китай са се увеличили най-бързо с 9%, показват данните на организацията. Но въпреки силното нарастване заплатите в много страни в региона все още са доста по-ниски от тези в развитите икономики.

Въпреки че заплатите в Азия са се увеличили близо 2,5 пъти от началото на века, според доклада "една трета от работещите в региона и техните семейства не успяват да прескочат международно признатия праг на бедността от два долара на ден". Последиците от световната финансова криза върху нарастването на заплатите също все още се чувстват в региона.

Настоящата тенденция за растеж на заплатите от около 6% е под темповете на растеж от над 7% в годините преди кризата – 2006 и 007 г. Служителите в много от богатите икономики като Великобритания, Италия и Япония също печелят по-малко, отколкото през 2007 г. Растежът на заплатите в Азия е бил стимулиран от Китай, докато растежът на доходите в останалите страни е бил много по-скромен.

Например растежът на заплатата в Източна Азия е бил 7,1% миналата година благодарение на Китай спрямо 5,3% в Югоизточна Азия и 2,4% в Южна Азия, която включва третата най-голяма икономика в региона Индия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.