БАБХ не проверява за пластмаса в минералната вода

БАБХ не проверява за пластмаса в минералната вода
Източник: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не прави регулярни тестове дали при бутилиране на минерална вода се отделят пластмасови частици. Това стана ясно от изрично уточнение на БАБХ пред Нова телевизия.

Въпросът стана актуален след оповестяване на резултати от изследване на учени от държавния университет в Ню Йорк. Според тяхното изследване в бутилираната минерална вода (бел. ред. – става въпрос за бутилиране в пластмасови бутилки) са открити пластмасови частици. Учените изследват над 250 бутилки вода от различни марки. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е средно по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по около 0,1 милиметър колкото е например дебелината на човешкия косъм.

В България обаче производителите твърдят, че отделяне на пластмасови частици няма как да се случи, освен ако няма някаква авария или умишлено нагряване на бутилки на висока температура. Според изявления пред Нова телевизия процесът на бутилиране вече е толкова изчистен, че подобно замърсяване на практика е изключено.

Относно теста на американските учени, беше изказано предположение, че почвата и водата в световен мащаб са толкова замърсени, че не е изключено пластмасови частици да бъдат открити директно във водата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.