БАБХ разрешила опасни пестициди, защото нямало други


БАБХ разрешила опасни пестициди, защото нямало други
Снимка: Getty Images/Guliver

2952

Допусна се дерогация на три пестицида за обработка на семена, защото няма други продукти срещу вредителите при царевицата и слънчогледа. Това каза инж. Николай Роснев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в интервю „Фокус“ във връзка употребата на три вида пестицида за обработка на семена.

Той обясни, че неоникотиноидните вещества са пестициди, с които се третират семената, които след това се засяват, а не площите или растенията.

„Действително на 27 март Съветът за продукти за растителна защита прие решение за допускане за дерогация на три продукта на обработка на семената“, каза той и уточни, че решението е прието и поради това, че наблюденията през 2015-2016 г. са показали, че има намножаване на почвени вредители, които биха довели до пропадане на реколтата.

Инж. Роснев посочи, че решението на БАБХ се базира на изследванията, направени в Европейският орган по безопасност на храните (EFSA), които не са предоставили неопровержими доказателства, че това са основните продукти, които вредят на пчелите и на хората.

Той обясни, че поради тази причина EFSA е продължил изследванията в срок от две или три години след 2013 г., като в края на ноември докладът от тези изследвания ще бъде предоставен на Европейската комисия. „В зависимост от резултатите тя ще вземе решение дали тотално ще забрани тези продукти, или ще ги разреши за употреба отново“, допълни инж. Роснев.

Припомняме, че именно неоникотиноидите са причина за масовото измиране на пчелни семейства в България. По данни на пчелари смъртността може дори да надхвърли 50%. От бранша поискаха оставката на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички