БАБХ: Производителят носи отговорност за качеството на храните


БАБХ: Производителят носи отговорност за качеството на храните
Снимка: Getty Images/Guliver

2677

Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Хърватия, Естония и България искат от Европейския съюз да има закон, съгласно който да се забрани на компаниите за храни и напитки да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка и бранд. Темата ще е обект на предстоящ Европейски съвет на тема селскостопанство и храни, който ще се проведе днес (6 март).

По отношение на качеството производителят носи основната отговорност, обяви д-р Кремена Стоева от Българската агенция по храните (БАБХ). Попитана дали има сигнали за разминаване в качеството на продукти от една и съща марка, предлагани в България и в Западна Европа, Стоева отвърна, че не са проверявали за разлика и че това не е тяхна работа. Словашката агенция по храните е имала сигнали, а ние не сме получавали такива сигнали, повтори тя пред БНТ, визирайки ситуацията. България ще участва активно в дискусиите и за евентуална промяна в европейското законодателство, защото ако производителят спази съответния национален закон относно съставките в един продукт, то няма нарушение, беше тезата на експерта.

Няма как да направиш например две еднакви бири, защото зависи от водата, а тя е различна в различните региони на света, но съществени различия не трябва да има. Като цяло не трябва да слагаме всичко под общ знаменател. Така председателят на „Активни потребители” Богомил Николов коментира темата.

Разочаровани сме, защото пътуваме в Европа и усещаме разлика във вкусовете, включи се и проф. Донка Байкова. Тя изрази задоволство, че България подкрепя инициативата на Вишеградската четворка. Често различни производители обясняват различния вкус с различни съставки за различните региони заради "регионални вкусове".

Николов обаче подчерта, че много отговорен фактор за качеството на продуктите в хранителния сектор са регулаторните органи. Той дори излезе извън сферата и посочи, че например във финансовия сектор и в сектора на мобилните комуникации има практики, които ги няма в Западна Европа, а за да не е така основната роля е на регулаторните органи.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички