ББР е отпуснала 17% от заемите си на големи фирми

ББР е отпуснала 17% от заемите си на големи фирми
Източник: Thinkstock/ Guliver

17% от заемите, отпуснати от Българската банка за развитие (ББР) - държавна институция, която на теория трябва да подпомага малкия и среден бизнес, са били дадени на големи компании. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов, който е принципал на трезора, до депутатите Мартин Димитров и Петър Славов ("Реформаторски блок") и Методи Андреев (ГЕРБ).

Депутатите посочват, че са притеснени от информациите през последните месеци, че банката осигурява финансиране на съществуващи големи компании, като им отпуска големи кредити в размер на десетки милиони левове или рефинансира техни съществуващи задължения към други банки, включително когато са в тежко финансово положение или на прага на несъстоятелност.

Към 30 септември ББР е предоставила 27 кредита на големи компании на обща стойност 253 млн. лв., което е 17.1% от предоставеното от банката финансиране, следва от отговора на Горанов.

Към средни предприятия са отишли 87 кредита за 236 млн. лв. или 15.9% от финансирането. Делът на отпуснатите заеми на малки и микро предприятия е 11.9%, а обемът на средствата – 177 млн. лв.

Най-големият дял от ресурса – 43.9% или 652 млн. лв., е насочен към целеви програми за малки и средни предприятия, става ясно от отговора на Горанов по данни към 30 септември 2016 г. По принцип ББР пласира значителна част от ресурса си не директно, а чрез програми с търговските банки.

Общо към края на деветмесечието банката е предоставила 7040 заема на стойност 1.48 млрд. лв.

Една трета (32%) от заемите на държавната банка са на стойност над 5 млн. лв., сочи още справката на Горанов. Става дума за 40 кредита на обща стойност 475 млн. лв.

Договорите на стойност между 1 млн. лв. и 5 млн. лв. са 101 на стойност близо 219 млн. лв., като това е близо 15% от отпуснатото от банката финансиране.

Най-многобройни са кредитите под 1 млн. лв. - 6899, на стойност 789 млн. лв., което е 53.2% от портфейла на трезора.

През 2016 г. ББР е рефинансирала един заем към друга банка на стойност 5.8 млн. лв. Търговски банки пък са рефинансирали 16 кредита, отпуснати на предприятия от ББР, в общ размер на 42.3 млн. лв.

"През 2016 г. ББР бе подложена на три проверки от компетентни органи (одит, преглед на качеството на активите и надзорна проверка на място от БНБ) без тези проверки да констатират проблеми в дейността на банката", посочва Горанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.